Σημαντικές αλλαγές στο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής  Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και τις προτάσεις, που έχει διατυπώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως καταγράφουν τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Τη σχετική συζήτηση άνοιξε ο υπουργός ΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτος, δηλώνοντας την περασμένη εβδομάδα στους δημοσιογράφους ότι «το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο και ότι θα αντιμετωπιστεί συνολικά», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω δραστικές αλλαγές στο νόμο και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες. Ο υπουργός επανήλθε με νεότερες δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι :«Είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, για το οποίο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει ενδιαφέρον. Ως το τέλος της προθεσμίας, που έχει οριστεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 πρέπει κάτι να έχει γίνει».  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αρμόδιος για το θέμα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος ήδη συλλέγει τα στοιχεία και εξετάζει τα δεδομένα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του έχει καταγγείλει ότι δημιουργείται παράλληλα με τη διαδικασία των τακτοποιήσεων μια νέα γενιά αυθαιρέτων και παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΤΕΕ έχει ζητήσει:

  •  Ευνοϊκές οικονομικές ρυθμίσεις των προστίμων για τους πολίτες,
  • να τηρείται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο,
  • να προωθηθεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός και
  • να λειτουργήσει ένας αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός.